Malaria: Informații utile
Ce este, cum se răspândește și cum poți evita țânțarii care ar putea transmite malaria.
Ce este malaria?
Malaria este o boală infecțioasă transmisă de țânțarii din specia Anopheles, care înțeapă mai ales pe timpul întunericului, dimineața și seara. Acesta este motivul pentru care dormitul sub plasa de țânțari este o metodă importantă de prevenire a îmbolnăvirii. În fiecare minut, un copil moare din cauza acestei boli care poate fi prevenită.
Cum pot evita contractarea malariei?
În zonele infestate cu malarie, încearcă să eviți înțepăturile de țânțari folosind repelenți sau plase de pat tratate cu insecticide. Există, de asemenea, medicamente anti-malarie specifice pentru prevenirea malariei.
Care sunt zonele cele mai afectate?
Malaria este o boală infecțioasă tropicală iar cele mai multe cazuri sunt înregistrate în Africa sub-sahariană și în sudul Asiei. Odată ajuns în organism, parazitul se instalează în ficat și se înmulțește acolo de aproximativ 10.000 de ori. Două săptămâni mai târziu, intră în sânge unde infectează celulele roșii. Conform Centrului National de Supraveghere si Control al Bolilor, anual se înregistrează între 300 - 500 milioane de cazuri de malarie în întreaga lume. Dintre acestea, aproximativ 1.000.000 se soldează cu deces.
In România, cazurile de malarie au ca sursă călătoriile în zonele endemice de malarie (cum ar fi Brazilia, Egipt, Tanzania, Madagascar, Maroc, Mauritius, Oman, Peru, Republica Dominicana, Sri Lanka, Thailanda, Zanzibar).
Vă recomandăm să următiți website-urile instituțiilor abilitate - Institutul Național de Sănătate Publică, Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor, Ministerul Afacerilor Externe pentru alerte de călătorie în zone endemice și informații actualizate cu privire la măsurile de protecție pentru prevenirea și răspândirea bolilor.
Care sunt simptomele infectării cu malarie?
Simptomele pot apărea în medie la 7 zile după ce o persoană a fost înțepată. Cel mai frecvent, apare o combinație a următoarelor simptome:
- Frisoane
- Transpirații abundente
- Cefalee
- Mialgii
- Stare generală alterată
- Senzație de greață
- Vărsături
- Tuse
- Sindrom diareic acut
- Dureri abdominale
Disclaimer
Dacă ai întrebări sau nelămuriri medicale, te rugăm să discuți cu medicul tău. Acest articol este furnizat doar în scop informativ și nu oferă un diagnostic sau o indicație de tratament cu referire la vreo afecțiune patologică. Acest articol nu reprezintă un substitut pentru sfatul, diagnosticul sau tratamentul recomandat de medicul specialist.